Att tävla eller inte tävla, det är frågan

14.07.2024

Jag har deltagit i flera novelltävlingar och avser att delta i många fler framöver. För mig är tävlingar inspirerande och ett sätt att se till att jag både blir klar med ett projekt och blir publicerad då och då. Men det är långt ifrån alla författare som gillar att tävla med sina manus.

I första hand skulle jag rekommendera att du ställer dig själv följande fråga: känner jag för att delta i en tävling? och agera i enlighet med ditt svar. Om du däremot hänger på gärdsgården och inte är säker på ditt svar så har jag brutit ned tävlingsdeltagandet i fyra aspekter som du kan fundera på.

Gillar du att skriva enligt instruktioner/inom ramar?

De flesta tävlingar handlar om ett visst tema, påstående eller ord. Till exempel publicerades min första novell, Tavlan, i en antologi med temat Det var inte jag, som alla bidrag behövde handla om på ett eller annat sätt. Dessutom finns nästan alltid en övre, och ibland en undre, gräns för hur många tecken eller ord som berättelsen får innehålla.

Själv tycker jag att det är roligt att spinna vidare på en sådan idé. Jag kommer ofta på ett (enligt mig) finurligt sätt att inkorporera temat i min berättelse. Dessutom ser jag det som nyttig övning att behöva hålla en ordgräns. Ibland sätter jag en spontan övre gräns för mig själv även när jag inte skriver till en tävling för att inte berättelsen skall växa sig för stor och lång.

Kanske fungerar du som jag, och tar tävlingens gränser som en utmaning. Å andra sidan är du kanske istället den sortens författare som måste låta idéer långsamt växa till sig i sitt huvud, eller som inte kan börja arbeta med ett enda ord eller ett tema utan måste börja med en karaktär. Det finns många sätt att arbeta som inte är förenliga med det format som novelltävlingar ofta har.

Motiveras du av tidspress?

Enligt gängse psykologi är ett visst mått av stress alltid motiverande, men det innebär inte att alla reagerar likadant på deadlines. Kanske stimuleras du av att behöva bli klar på kort tid. Kanske tar du det som en utmaning, som jag gör, och motiveras av tanken på att snabbt se något växa fram.

Men om en godtycklig deadline satt av en utomstående person är svår för dig att förhålla dig till, om du har ett pressat schema, eller om du helt enkelt vill kontrollera din tid själv så är en novelltävling måhända inte ditt forte.

Är du redo för att låta andra läsa ditt verk?

En av författarnas många motsättningar är att vi ofta brister av iver att bygga upp en läsarkrets och dela med oss av våra historier - samtidigt som vi biter på naglarna vid tanken på att någon faktiskt skall läsa vad vi har skrivit. Det kan förvisso vara en god idé att inte kasta ut dina allra tidigaste manuskript i etern, men om du har skrivit ett tag och har redigerat en viss berättelse flera gånger så rekommenderar jag starkt att du försöker komma över den för många höga tröskeln att faktiskt låta någon läsa texten.

Jag har nämnt tidigare att jag tycker att jag har blivit en mycket bättre berättare sedan jag skrev Tavlan, och att jag inte är lika stolt över den novellen som jag är över flera av mina senare. Men den var uppenbarligen bra nog att bli antagen till en antologi, och jag har fått mestadels positiva omdömen av folk som har läst den. Själv tycker jag än idag att den är god underhållning under den kvart det tar att läsa den, och det är ju det vi skriver för - att på ett eller annat sätt underhålla våra läsare. Din första berättelse behöver inte vara ett epos av shakespeareiska magnituder för att förtjäna att publiceras.

Med det sagt så finns det många skäl till att man inte vill att andra skall läsa ens berättelse. Jag har själv lagt flera noveller på hyllan eftersom jag insåg att de saknade en slutkläm; att de skildrade en situation snarare än en utveckling. Koncepten passade inte novellformatet, helt enkelt. Andra anledningar till att jag har lagt berättelser åt sidan är att de handlade om ämnen eller teman som jag inte vet tillräckligt mycket om eller som jag inte tycker mig kunna göra rättvisa än.

Jag har också vid ett par tillfällen varit nära att skicka en novell till en tävling, men hejdat mig själv eftersom den kändes ofärdig. När jag har gått tillbaka och läst igenom berättelsen senare har det ofta visat sig att den behövde mer djupgående redigeringar än de ytliga korrigeringar som ofta föregår publikation i en antologi.

Så om du inte har en text som är tillräckligt bearbetad - eller om du känner dig för osäker - så kanske du skall hoppa över att tävla med den.

Tilltalar temat dig?

Om vi utgår från att du trivs med begränsningar, stimuleras av tidspress och inte är orolig för andras omdöme, så är det skillnad mellan tävling och tävling. Kanske funderar du på en novelltävling med sci-fi-tema, men trivs bäst med att skriva realistiska berättelser. Eller så stirrar du på temat "fattigdom" och har ingen aning om vad du skulle skriva som passar in på det. Alternativt så känner du kanske inte för att skriva romantik just nu, och hoppar därför över tävlingen med ett dylikt tema.

Förutom att ämnet eller genren inte passar, så kan det vara att texten förväntas vara antingen längre eller kortare än det som du vill skriva eller har skrivit. I viss mån kan man ofta brodera ut eller skala av en berättelse, men vissa historier kräver mer utrymme och vissa bör inte ta mycket plats. Exempelvis har jag märkt att de noveller jag skriver som handlar om relationen mellan tre personer brukar bli ett par tusen ord längre än de noveller som fokuserar på relationen mellan bara två personer.

Sammanfattning

Oavsett vad du i dagsläget svarar på dessa frågor tror jag inte att det är lämpligt att helt stänga dörren för novelltävlingar, i synnerhet inte om du gärna skriver noveller även utanför tävlingar. Framförallt din inställning till särskilda teman och hur redo du känner dig kommer säkert att variera från gång till annan.

Till syvende och sist är novelltävlingar ett sätt för nya författare att på ett relativt riskfritt sätt nå en läsarkrets, för läsare att upptäcka nya pärlor i kort format, och för förlag att få en större räckvidd. Som alla andra former av publicering är de inte lämpade för alla och envar. Men jag har haft stort nöje av dem, och vissa av mina bästa texter har jag skrivit för att passa en novelltävling, så jag kan varmt rekommendera dig att prova om du redan har lekt med tanken.

Lycka till med vad du än skriver, var inte rädd för att låta någon läsa det, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!