Tips för att skriva med utgångspunkt i dina egna känslor

06.11.2022

Jag har nämnt att jag uppskattar att skriva om mina egna känslor i andra sammanhang än dem som jag upplevde dem i, även om jag inte är förtjust i att skriva om mitt egna liv. I detta inlägg vill jag ge några råd för hur man kan gå den balansgången om du också vill skriva med utgångspunkt i dina känslor men inte dina upplevelser.

Dessa råd handlar inte så mycket om hur eller vad du skriver, utan snarare om hur du kan tänka för att komma till pudelns kärna och förmedla känslan utan att replikera situationen.

Tips 1: Varför vill du skriva om just det här?

Börja med att fråga dig själv vad som får dig att vilja skriva om just den känsla som du vill beskriva. Kanske har du upplevt något som många andra inte har upplevt, eller helt enkelt inte tänker på. Det var fallet med min senaste novell, Sista kvällen i Sverige, i vilken jag skrev om hur det är att lämna sina nära och kära när man åker för att studera utomlands. Att jag ville skriva om just den känslan berodde dels på att avskedet innan jag åkte utomlands 2020 var en av de mest intensiva upplevelserna i mitt liv dittills, och dels på att det är en ganska unik omständighet.

Grundskolan och gymnasiet har det gemensamt att hela klassen slutar samtidigt och skingras samtidigt, till skillnad från en arbetsplats, där folk kommer och går sporadiskt. Man slungas ut ur en del av livet och in i nästa, så på sätt och vis är alla i samma båt fastän alla går skilda vägar. Kombinationen av den situationen, att för första gången flytta hemifrån, och att flytta till ett främmande land, gav en helt speciell känsla av avslut, sorg och nyfikenhet. Därmed inte sagt att jag aldrig har upplevt eller aldrig kommer att uppleva något mer emotionellt, men det var en unik situation. Så räkna ut varför en viss känsla eller situation från ditt liv attraherar dig och skriv om den.

Kanske har du gjort slut med någon på god fot och knappt ens sörjt förhållandet utan fortsatt vara god vän med ditt ex? Det är verkligen en unik situation, och vore väl värd att skriva om.

Tips 2: Vilket är temat?

Eftersom det här inlägget handlar om att undvika att skriva om sitt eget liv rekommenderar jag att du kokar ner dina känslor och erfarenheter till ett eller ett par teman. Detta för att göra det lättare för dig att konstruera en annan situation eller händelse som kan återskapa samma känsla hos läsaren. För att inte tappa specificiteten, se: mitt inlägg om att specificera sitt tema.

I fallet med Sista kvällen i Sverige var temana att säga hejdå till ett kapitel för att påbörja ett nytt, att rivstarta vuxenlivet och att lämna bokstavligen allt och alla man känner. Vad gäller Mina bästa minnen var temana att komma över sorgen för en närstående, som har spelat en väldigt unik roll i ens liv, och att vårda och högtidlighålla minnet av den som har lämnat en.

Tips 3: Vad fick dig att känna som du kände?

För att kunna dra nytta av dina erfarenheter rekommenderar jag att du drar dig till minnes vad som gjorde en viss situation eller händelse så speciell för dig. Varför kände du som du gjorde? När jag skrev Sista kvällen i Sverige så tänkte jag mycket medvetet på den här frågan och försökte minnas hur jag sade hejdå till mina närmaste vänner, som jag hade lärt känna i gymnasiet, och varför det kändes så dramatiskt för mig. Jag kom fram till att det berodde på att jag alltid hade kunnat ta mina klasskamrater och min familj för givna; att jag alltid hade dem att umgås med och alltid kunde luta mig mot dem om jag behövde.

För att återgå till exemplet om att den fiktiva författaren har gjort slut med sin partner men förblivit nära vän med denne så skulle avsaknaden av sorg och bitterhet kunna bero på att de kände varandra som barn och därför betedde sig mer som syskon än som partner, eller att de blev tillsammans i så ung ålder att de växte ifrån varandra naturligt, men hann tillbringa så mycket tid med varandra att de vande sig vid varandras sällskap. Fundera på vad som gjorde dina erfarenheter unika och använd dig av det!

Tips 4: Integrera de specifika faktorerna i din berättelse

Nu när du vet vilka temana är och vilken din infallsvinkel är, bygg en ny berättelse runt det. För min del mindes jag att jag tänkte tillbaka på min gymnasietid väldigt mycket runt tiden då jag flyttade. Närmare bestämt tänkte jag på hur samma personer hade fyllt mitt liv under så lång tid och hur jag inte kunde föreställa mig hur det skulle vara att inte ha dem runt mig hela tiden. Jag lät min huvudperson i Sista kvällen i Sverige, Sebastian, göra detsamma, fast hans minnen är olika mina och jag lät honom fokusera på en enda relation, den till hans bäste vän Karl.

Sammanfattning

För att göra en lång historia kort (pun intented) så är detta mitt bästa råd för att skriva utifrån dina känslor utan att berätta om dina upplevelser: bryt ner dina minnen i sina minsta relevanta beståndsdelar och bygg en ny historia runt dessa beståndsdelar. Och med detta sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på tisdag!

Skapa din hemsida gratis!