Veckans ord #104 - Apelsin
Apelsinen är vid det här laget en väl integrerad del av det svenska köket, även om den inte har varit allmänt tillgänglig så här långt norrut i ens hundra år. Just i år har jag dessutom märkt att apelsin börjar bli en trendig smaksättning, både i förväntade kombinationer (t.ex. smaksättning av choklad) och mindre förväntade, såsom smaksättning i havredryck eller pepparkakor.
Apelsinen lär ha sitt ursprung från södra Asien, därav namnet. Apelsin betyder äpple från Kina; apel betyder äpple och kinesiska saker stavas ibland med s på svenska, som t.ex. sinologi, läran om Kinas historia, kultur, ekonomi och politik. Under senare delen av medeltiden snappades frukten upp av sydeuropéerna, som odlar den än idag. Den växer på träd, precis som sina släktingar inom citrussläktet.
Även om den har uppkallats efter äpplet och vi kallar den en frukt, är apelsinen egentligen ett bär (liksom melonen). I likhet med melonen har den också ett så tjockt skal för att fruktköttet inte skall torka ut, vilket det annars hotar att göra i det varma klimatet som frukten trivs bäst i.
Och med det sagt, lycka till med vad du än skriver, se upp så att du inte häller den apelsinsmakande havredrycken i kaffet, och så ses vi på lördag!