Veckans ord #123 - Rallare

15.08.2023

Rallare är ett numera "utdött" yrke, men det är ett av de viktigaste i landets historia. Under den senare halvan av 1800-talet och in i mellankrigstiden var det rallarna som anlade järnvägen genom Sverige. Rallare kommer från engelskans rail, och svenska räls. (Intressant nog är räls en försvenskning av den engelska pluralformen rails, snarare än singularformen. Därav s:et.)

Att dra järnvägar genom hela det avlånga Sverige var inte enkelt. Flera tusentals rallare arbetade med detta projekt varje år. Eftersom det var ett så tungt och tidskrävande arbete, som ofta utfördes utanför civilisationen, var rallarna ofta ganska isolerade, ungefär som påminner om sjömän. Därför blev rallarlivet runt förra sekelskiftet romantiserat på ett sätt som motsvarade sjömanslivet. I likhet med sjöman levde rallarna emellertid ett hårt liv. De bodde i kojor eller baracker, åt enformigt, och grävde, sprängde och lade räls, vilket slet på deras kroppar.

Icke desto mindre utnyttjar de flesta av oss resultatet av deras hårda arbete. Järnvägen revolutionerade våra kommunikationer och arbetsmöjligheter, underlättade klassresor och skapade tusentals nya jobb. Så när du åker tåg nästa gång, skänk en tacksam tanke till de mestadels bortglömda arbetarna som lade rälsen (även om den säkert har blivit utbytt eller reparerad sedan dess).

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!

Skapa din hemsida gratis!