Veckans ord #159 - Järtecken
Ett järtecken, av gotiska airkns (äkta, sann) och tighn (tecken, bevis) är ett varsel om framtida händelser eller ett bevis på något eller någons sanna natur. Precis som sin synonym omen kan järtecknet vara både av godo och av ondo.
Man kan vända sig till såväl religion som folktro för att se exempel på järtecken. Under 1500- och 1600-talen var tron på det övernaturliga mycket stark. Bland annat samlade den lutheranske prästen Joen Petri Klint, som var kyrkoherde i Östra Stenby socken mellan 1567 och 1608, samman järtecken i form av naturfenomen, såsom kometer och missbildade djur, och andra märkliga företeelser i ett 400 sidor långt manus.
Martin Luther trodde själv fast på järtecken. Han och hans medarbetare Philip Melanchton hävdade att naturfenomen utgjorde varningar från Gud om straff och om domedagen. Flera böcker har skrivits om järtecknens historia, och jag kan inte gärna sammanfatta dem alla här, men den lutheranska tron på övernaturliga omen är fascinerande och väldigt inspirerande för den som vill bygga egen fiktiv symbolik/fiktiva religioner.
Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!