Veckans ord #169 - Exoskelett
En gång hade jag en livlig diskussion med en lärare om huruvida det var hjälpsamt att beskriva korsetten som ett exoskelett. Jag tyckte att det var en träffande beskrivning, medan han ansåg att exoskelett var ett såpass ovanligt ord att det var värdelöst i sammanhanget. Så idag tänker jag ge mig själv bättre förutsättningar att argumentera för att exoskelett är ett bra deskriptivt ord genom att upplysa mina kära läsare om vad det betyder.
Ex kommer från latin och betyder ut eller utanför, och skelettet är vår benstruktur. Ett exoskelett är således ett yttre skelett, som bl.a. skalbaggar har. Däggdjuren, däribland människan, har ett endoskelett, alltså ett inre skelett.
På tal om korsetter så vill jag slå ett slag för detta missförstådda plagg. Korsetten var inte alltid ett tortyrredskap. Tvärtom var den ett arbetsplagg för många kvinnor, och ibland män; den höll ryggen rak, vilket underlättade när man skulle bära tungt och hindrade en från att få alltför dålig hållning vid stillasittande arbete. Dessutom formade den kroppen så att en åldrande figur kunde passa i sina gamla kläder med större enkelhet.
Att snöra korsetten så hårt att den hindrade matsmältning, andning och blodomlopp eller rentav bröt revben eller gav en skolios var givetvis dumt och grymt. Men det är värt att notera att det missbruket var vanligast bland adeln, för vilken en förstörd kropp inte nödvändigtvis innebar att man förlorade sin inkomst och sina livsmedel. "Vanligt folk" kan ibland ha snört sin korsett onödigt hårt för utseendets skull, men för det mesta användes den för att stadga och hjälpa kroppen, precis som ett yttre skelett. Att fördöma den på grund av dess mest extrema användning är som att fördöma alla skor eftersom vissa människor förstör sina fötter genom att gå genom livet med stilettklackar.
Och med denna historielektion ur vägen: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!