Veckans ord #170 - Naturligt/grammatiskt genus

05.03.2025

Idag tror jag att de flesta som hör ordet genus tänker på det som de sociala konsekvenserna av biologiskt kön, eller de politiska ideologier och teorier som har utvecklats för att förklara, utveckla eller avveckla dessa konsekvenser. Ordet är i själva verket mycket äldre än så. Det kommer, föga överraskande, från latin, och betyder släkte eller sort. Än idag används det som en del av Linnés taxonomi.

Detta leder till genus som språklig struktur, där det beskriver olika ändelser och böjningsmönster för substantiv, pronomen, adjektiv och ibland nummer (som i fallet den förstfödde sonen visavi den förstfödda dottern). På grund av vårt behov att språkligt särskilja könen kopplades sorteringen genus till den sexuella reproduktionens kategorisering av levande varelser som hanar eller honor.

Nu till inläggets titel: det naturliga genus reflekterar det av naturen givna könet. En kvinna är en hon och de adjektiv och nummer man använder för att beskriva henne reflekterar detta. En tjur är uppenbarligen en han och skall därför omtalas med maskulina adjektiv och numreringar. Också med ett kön associerade substantiv kan få ett naturligt genus. Läraren var nästan alltid en man, framförallt på högre nivå, och därför är lärare ett manligt ord. När kvinnor började kunna lära ut uppstod ett behov av att omtala dem, och därför lades en feminin ändelse till och så uppstod lärarinna; ett ord med ett naturligt kvinnligt genus.

Grammatiskt genus omfattar å sin sida de substantiv som inte har ett uppenbart kön. Klockan är inte feminin eftersom den producerar äggceller, utan för att dess obestämda form slutar på -a, vilket är en feminin ändelse i det svenska språket. Även ord som innefattar såväl hanar som honor, som till exempel människa, får grammatiska genus för att kunna sorteras in i ett böjningsmönster. Människan är således feminin på svenska men maskulin (der Mensch) på tyska.

Det är från den grammatiska indelningen av substantiv, verb och adjektiv som kopplingen mellan ordet genus och könsroller har uppstått, och som en språkligt intresserad person har jag svårt att inte dra på smilbandet när jag hör talas om ett genusperspektiv på rekryteringsprocessen. Apropå rekryteringar så arbetar jag med många dalabor och norrlänningar, och enligt dem är allt maskulint. Stolen man sitter på, datorsystemet som inte fungerar, solen som aldrig vill visa sig - de är alla maskulina tills motsatsen har bevisats. För en skåning låter det ganska kul.

Och med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!


Skapa din hemsida gratis!