Veckans ord #171 - Kattun
Detta är något så ovanligt som ett veckans ord som inte härstammar från latin! Kattun används idag för vissa blommönster tryckt på bomullstyg, men syftade ursprungligen på själva tyget.
Som höres är kattun en försvenskning av bl.a. franska coton och engelska cotton. De språken anammade i sin tur ordet från det arabiska qoton. Qoton är det arabiska namnet på den ulliknande vävnad som täcker bomullsfrön och som utgör det tyg som skulle komma att dominera inte bara den globala handeln, utan också klädindustrin.
Sedan bomullsfröna och har skördats rensas fröna ur kattunet, som sedan skall kardas innan det kan spinnas. Slutligen skall det vävas och ofta blekas och färgas. Resultatet blir ett tyg som började som lyxvara efter att upptäcktsresande och kolonisatörer förälskade sig i det, och som nu är en basvara världen över, trots att det är mycket resurskrävande och omständligt att framställa.
Obehagligt nog var det slaveri och livegenskap som möjliggjorde den snabba framställningen av stora mängder bomull. Än idag präglas klädindustrin av ovärdiga arbets- och livsförhållanden. Kattunets sociala, ekonomiska, politiska och teknologiska inflytande kan inte underskattas, varken på gott eller ont.
Med det sagt: lycka till med vad du än skriver, och så ses vi på lördag!