Veckans ord #43 - Sisyfosarbete

16.06.2021

Begreppet sisyfosarbete går att härleda till Sisyfos, som enligt grekisk mytologi var kung av Korint, och som också anses ha varit dess grundare. När den grekiske guden Zeus hade gjort vad han alltid gör enligt legenden (rövat bort en ung, vacker kvinna, denna gång nymfen Egina) såg Sisyfos det och skvallrade för flodguden Asopos, Eginas far. Zeus blev såklart arg och skickade dödsguden Thanatos efter Sisyfos för att han skulle döda denne.

Olyckligtvis för Zeus del lyckades Sisyfos dock övermanna och fängsla Thanatos, vilket ledde till att ingen längre dog. Detta förargade i sin tur krigsguden Ares, för vem vill vara krigens gud om hans fiender inte dör? Ares befriade Thanatos och förde med sig Sisyfos till Hades dödsrike i underjorden. Sisyfos lyckades dock smita därifrån tillbaka till sin fru, men då tröttnade Thanatos på honom, släpade honom tillbaka ner till djupet av dödsriket och sade att han inte skulle kunna komma därifrån förrän han lyckades rulla ett mycket stort, mycket tungt stenblock uppför en kulle.

Sedan dess skall Sisyfos, enligt myten, fortfarande försöka knuffa upp den här stenen, men så fort han närmar sig kullens krön så slinter han och stenblocket rullar tillbaka ner i avgrunden. Det är ett hopplöst arbete som aldrig går att utföra på rätt sätt, och det är det som definierar ett sisyfosarbete. Arbetet måste inte ha så drastiska konsekvenser som det skall ha haft för Sisyfos själv, men det är tungt, mödosamt och olönsamt.

Apropå det vill jag be om ursäkt för det försenade inlägget. Kampen mot kronisk migrän kan verkligen anses vara ett sisyfosarbete.

Skapa din hemsida gratis!