Häromsistens skrev jag om litterära teman och motiv. Idag är det dags för hur dina karaktärers inbördes relationer kan utgöra motiv för teman. Nästa vecka återvänder jag till ämnet med hur man kan implementera mina teorier i sina egna berättelser.
Skrivtips
Skrivtips
Detta är fliken där jag lägger upp tips om kreativt skrivande. Det kan handla om själva processen, om tekniken eller om stilistiska knep.
Vanliga misstag att undvika #3
I mitt senaste skrivtips gav jag råd för hur man kan redigera - eller från början konstruera - innehållet i sin dialog, och nu kommer uppföljaren tips för att formattera dialogen och sätta den i sitt sammanhang.
Dialog hör till de delarna av en berättelse som jag anser mig vara bra på att skriva. Därmed inte sagt att jag inte behöver redigera den; det är mycket vanligt att jag justerar dialogen i efterhand för att den skall låta mer trovärdig. Mitt förtroende för min egen förmåga beror bland annat på att jag ofta tycker att lösningarna på...
Den dramatiska kurvan: Freytags pyramid
På 1800-talet ritade den tyske författaren Gustav Freytag den s.k. dramatiska kurvan, eller Freytags pyramid, som en mall för hur berättelser byggs upp. Den är indelad i fem delar: inledningen, tilltagande konflikt, klimax, avtagande konflikt, och slutligen avslutningen.
Vissa berättelser är sorgliga, men ändå emotionellt tillfredsställande. Andra slutar lyckligt. Ytterligare andra är fullständigt hjärtekrossande. De sistnämnda är tragedierna. Jag har identifierat tre sätt att göra en berättelse tragisk, och alla är kopplade till berättelsens huvudperson och hans eller hennes önskan och drivkraft. Jag använder...