Veckans ord

Veckans ord 

Varje tisdag kommer jag att lägga upp ett ord eller uttryck och förklara dess betydelse och, om den är särskilt intressant, dess historia. Det kan vara knutet till kreativt skrivande eller helt enkelt vara ett intressant ord som jag vill lyfta fram.


Detta är ett ovanligt begrepp för ett vanligt fenomen. Antropomorfism är ett mänskliggörande av någonting omänskligt, såsom en elefant, en tusensköna, en stol eller ett naturfenomen. Väldigt många klassiska sagor och (även moderna) barnböcker utnyttjar denna teknik. Låt oss ta en titt på ett par välkända exempel:

Vissa av er kan ha hört talas om diftonger, men själv hade jag aldrig hört talas om deras kusiner monoftongerna förrän idag, under en föreläsning i språkvetenskap.

Av grekiska kronos (tid). En anakronism är något som inte är tidsenligt, till exempel om någon skriver en roman i frakturstil för hand år 2020.

... är en mycket vanlig åkomma, framförallt bland kvinnor. Den är genetisk överförbar, så om du har släktingar med migrän är risken att du själv utvecklar sjukdomen tyvärr ganska stor. Jag har själv migrän, liksom många människor i min familj. Trots att den är så vanlig verkar det inte vara många som vet varför den heter som den gör....

En metafor är en jämförelse, oftast i syfte att förklara eller problematisera ett abstrakt koncept. Liknelser har en samma effekt; det enda som skiljer dessa båda skönlitterära tekniker är metaforer är direkt jämförelser medan liknelser tar omvägen över ord i stil med "som" eller "liksom".

Denna veckas ord har egentligen inte mycket med skönlitteratur att göra, och det är ganska obskyrt. Att jag väljer det ändå beror på att jag av någon anledning har haft det på hjärnan det senaste dygnet. Jag hade en föreläsning om baltisk litteraturhistoria igår, och ett av de begrepp som min professor nämnde var Filologi.

En parafras är ett omarbetat citat eller stående uttryck, och är mest effektiv som en form av allusion. När man parafresar ett uttryck brukar man behålla strukturen, rytmen och/eller bindeord, som gör uttrycket igenkännbart.

Nej, titeln ljuger inte. Jag har så mycket att säga om allusioner att jag kommer att tillägna dem hela två inlägg. En allusion är en hänvisning till en allmänt känd text, händelse eller möjligen ett uttalande. Givetvis kan man också alludera till något som ytterst få personer känner till, men då fyller inte allusionen sitt syfte, nämligen att...

Den ryske 1800-talsförfattaren Anton Tjechov hade mycket att säga om den skönlitterära skrivkonsten. En av hans principer, som har blivit vidare känd än något av hans litterära verk, går ut på att allt som introduceras i början av en berättelse skall vara relevant för handlingen på något sätt.

Skapa din hemsida gratis!